Coworking: poznejte jeho kouzlo a výhody

Pokud nemáte doma klid, omrzel vás dlouhý home office a do kavárny se vám nechce, možná oceníte propracovaný koncept coworkových pracovišť. Myšlenka sdílených kanceláří a pracovních prostor není novinkou, pochází ze San Francisca a do Čech se dostala už v roce 2008, kdy šikovný americký podnikatel vdechnul život projektu Locus Workspace a otevřel tak v Praze první coworking.

Akce zaznamenala velký úspěch a odstartovala bleskové šíření a otevírání podobných podniků. Počet digitálních nomádů a freelancerů roste a s tím se navyšuje i poptávka po coworkových pracovištích. Najdete je zejména ve velkých městech, jako je Praha, Brno nebo Ostrava, ale postupně se objevují i v menších lokalitách.

Pokud vás zajímá, jaké jsou možnosti a nabídky v nejbližším okolí, potěší vás fakt, že už existuje několik vyhledávačů, dokonce i srovnávačů, které vám pomohou najít to správné místo. Většinou jde o mezinárodní aplikace a weby, které zahrnují i Českou republiku. Příkladem může být DesksNearMe, Coworker, nebo CoWorking Spaces Map na Googlu. Stále ovšem platí, že nabídka se týká zejména větších měst. Pokud byste hledali v menší, konkrétní, lokalitě, vyplatí se zabrouzdat na Facebook a vyhledat si místní skupinu nebo podnik.

Coworking

TIP

Můžete hádat, který typ firem nejvíc využívá coworking… Ano, jsou to startupy! Pokud se rozhodnete pro práci v takovém prostředí, připravte se na různá specifika, která jsme vám raději sepsali v samostatném článku.

Jak tedy takový coworkový prostor vlastně vypadá? Různě, fantazii se meze nekladou. S rozrůstajícím množstvím míst se zvyšuje konkurence a provozovatelé vymýšlejí nejrůznější koncepty a služby navíc. Můžete se těšit na otevřený prostor, nebo vybrat samostatnou kancelář či zasedací místnost s projekčním zařízením. Nikde ale nechybí rychlé internetové připojení, sdílené tiskárny, kuchyňky, často můžete najít i relaxační zóny, kavárnu nebo posilovnu.

Kolik to stojí? Otázka, která může mít opět mnoho odpovědí. Na coworkingových místech totiž platíte zejména podle toho, jaké služby využíváte a jak často. Požadujete luxusní prostředí, vyhrazený stůl, zasedací místnost nebo třeba i hlídání dětí? Možná vám stačí místo na gauči, kafe a funkční internet. Je to o požadavcích a dnes platí, že vše je možné, ale zaplatíte za to. Většina provozovatelů nabízí variabilní členské tarify, abyste si mohli vybrat ten, který nejlépe odpovídá individuálním potřebám. Uživatelé mohou platit za své pracovní místo buď na denní, týdenní nebo měsíční bázi, což jim umožňuje přizpůsobit náklady vlastním potřebám. Velká část coworkingových center vám nabízí možnost bezplatného vyzkoušení prostor. Nemusíte se zavazovat na několik měsíců, aniž byste zjistili, zda vám tato forma práce vyhovuje. Členské smlouvy mají krátké výpovědní lhůty, takže můžete odejít prakticky ihned, jakmile se pro tento krok rozhodnete. Práce z coworkového centra může být ekonomicky výhodná volba. Oproti tradičním pronájmům kancelářských prostor jsou náklady nižší, ale na druhou stranu, vždy zaplatíte více než doma.

Coworking jako pomocník vašeho vzdělávání

Flexibilní je i otevírací doba. U některých, zpravidla větších, provozovatelů, můžete využít nonstop přístupu, kdy je skutečně služba k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, což vám umožňuje přizpůsobit se svému vlastnímu biorytmu.Prostory přitom nejsou vhodné pouze pro freelancery. Využívají je i majitelé firem a startupy, kteří nechtějí uzavírat dlouhodobé nájemní smlouvy. Zaměstnanci zde získají řadu výhod a nemusí se starat o technické záležitosti týkající se budovy.

Jaké jsou další výhody? Nejste sami. Navíc, coworková centra často poskytují podporu a služby pro své uživatele. To může zahrnovat mentoring, workshopy, školení a další profesní a rozvojové příležitosti. Stanete součástí komunity lidí, kteří spolu mohou sdílet zkušenosti, znalosti a inspiraci. Práce v kolektivu s profíky, kteří zastávají podobné cíle a životní styl, může přinášet mnoho výhod. Pracujete ve skupině podnikavých lidí, se kterými můžete navázat profesní i osobní vztahy. Pokud budete potřebovat poradit, vždy se najde někdo, kdo si udělá chvilku a podělí se s vámi o svůj názor nebo přidá odborné doporučení.

Jedním z největších plus je možnost efektivněji oddělit pracovní a soukromý život. Odzvonilo vyřizování urgentních emailů ještě před snídaní, tahání prádla z pračky během dopoledne, uvaření oběda a neustálé mixování práce a domácích povinností, kdy večer zjistíte, že máte stále spoustu nedokončené práce. Pro někoho může být obtížné vyčlenit si čas jen pro práci, když na vás v domácnosti číhá tolik povinností. Nemluvě o situaci, když nejste doma sami, potom míra koncentrace padá na bod mrazu. V takových situacích je coworkingové centrum ideálním řešením, které vám umožní lépe se soustředit a nemuset dohánět ztracený čas v noci. Můžete si lépe naplánovat pracovní den, bez rušení a udělat hodně práce v kratším čase.

Samozřejmě, coworkingový styl práce není pro každého. Pokud potřebujete úplné ticho a klid při práci, nebude pro vás sdílená kancelář ideální volbou, protože v těchto prostorách je čilý ruch. Na druhou stranu, pokud rádi komunikujete s ostatními lidmi, stanete se součástí kolektivního šumění, které přestanete vnímat.Ti z vás, kteří si zakládají na „svém místě“, které si vylepšují a zútulňují podle sebe, coworkingové prostory nedocení. Není v nich prostor pro osobní preference, rezervace a je klidně možné, že si někdo sedne na „vaši“ židli. Proč? Protože vaše není.

Coworková centra nabízejí svým uživatelům mnoho výhod, včetně flexibility, sdílených zdrojů, profesionálního prostředí a navazování kontaktů. Jejich popularita stále roste a přispívá k rozvoji podnikání a společenství specialistů, pro které může být právě tento styl práce příjemnou volbou.

  • Share this post

    Mějte přehled o nejnovějších pozicích a přístup k VIP článkům

    Přihlaste se k odběru čerstvých aktualit, VIP článků a nejnovějších pozic, které vám mohou pomoci nastartovat kariéru.


    Karierio by Frontman

    Frontman pomáhá inovativním firmám růst v těchto oblastech: technologie, zemědělství, development a služby. Propojuje firmy s talenty a talenty se zajímavými pracovními příležitostmi. A to vše začíná právě tady na kariérním portálu Karierio!