Jak a kdy požádat o zvýšení platu?

Kdy je ten správný čas požádat firmu o zvýšení platu? Máme pro vás několik tipů, rad a návodů, jak k celé situaci přistoupit a být úspěšný.

Svět okolo nás se zdražuje. Vnímáme to na každém kroku. Řádí nám tu inflace, zdražují se energie a ceny zvyšují všichni bez ohledu na to, co prodávají. 

Náklady rostou, ale co příjmy? Zůstávají stejné? Pokud ano, situace je jasná. Je třeba začít šetřit nebo si říct o nějaký ten peníz navíc. To je ovšem delikátní věc, někdy v nás dokonce vyvolá takový stres, že se raději smíříme se současným stavem, než abychom tento rozhovor se zaměstnavatelem vůbec podstoupili.

Kdy je tedy ten pravý čas na rozhovor o mzdové revizi? Pokud jste už „googlili“ osvědčené rady na internetu, možná jste se dočetli, že nejdůležitější je vychytat okamžik, kdy se váš šéf nachází v dobrém rozpoložení. A v tomto zcela souhlasíme. Určitě za ním nechoďte, pokud zrovna bouchá pěstí do stolu a mění se ve vlkodlaka. Ale ze všeho nejdůležitější je, abyste se cítili dobře vy! Jste uvolnění, žádná tenze v dohlednu, sebevědomí z vás srší a kondiciogram předpovídá úspěšný den.

TIP:

Příprava! Promyslete si předem, co chcete a jaký je cíl rozhovoru. Zvažte argumenty, které můžete v diskuzi použít, a zhodnoťte svou roli ve firmě. Žádost o zvýšení mzdy je vhodné navázat na nedávný pracovní úspěch, přelom roku, expanzi firmy či jakoukoliv jinou událost, která by mohla tuto změnu pozitivně podpořit.

Pokud je váš šéf zaneprázdněný, dejte mu dopředu vědět, že s ním chcete mluvit, a rovnou mu řekněte také o čem. Bude se vám v  rozhovoru lépe začínat a hned na začátku nedojde k překvapení, nebo dokonce negativním emocím.

Při samotné schůzce zkuste být uvolnění, vždyť o nic nejde. Vlastně v nejhorším případě na tom budete stejně jako do teď. 

Chce Váš vědět, jakou máte konkrétní představu o navýšení? Je dobré si to předem promyslet, kdyby opravdu tato otázka z jeho strany přišla, a je třeba říct nějakou smysluplnou sumu. Vzhledem k neustálému růstu inflace a nákladů se nebojte začít na deseti procentech a uvidíte, kam se dostanete. Aktuální inflace je dokonce kolem 15%, což pro vás může být podpůrný argument. Třeba vás ale šéf překvapí a navrhne částku sám.

Může ovšem přijít také obávaný moment, kdy zjistíte, že vám firma přidat nemůže nebo nechce. Co teď? Ještě rozhodně není dobojováno, nebojte. Zkuste si namísto financí domluvit jiné výhody, například dovolenou navíc, home office, stravenky, školení nebo jiný ze zaměstnaneckých bonusů. Zároveň si se šéfem stanovte, kdy se k debatě o navýšení platu opět vrátíte.

Držíme vám palce!

  • Share this post

    Mějte přehled o nejnovějších pozicích a přístup k VIP článkům

    Přihlaste se k odběru čerstvých aktualit, VIP článků a nejnovějších pozic, které vám mohou pomoci nastartovat kariéru.


    Karierio by Frontman

    Frontman pomáhá inovativním firmám růst v těchto oblastech: technologie, zemědělství, development a služby. Propojuje firmy s talenty a talenty se zajímavými pracovními příležitostmi. A to vše začíná právě tady na kariérním portálu Karierio!