Květiny a zvířata v kanceláři: kdy jsou v pohodě?

Jsme dog friendly kancelář….

Takovou větu už dneska běžně najdete v řadě pracovních nabídek. Jasné znamení pro vás, jak se v dané firmě pracuje a možná i důvod, kvůli kterému se rozhodnete zaměstnavatele (ne)oslovit. Společností, které mají otevřenou filozofii vůči zvířatům, rostlinám a někdy i dětem, přibývá. Firmy se snaží působit pohodovým dojmem a rozvolňují interní atmosféru. Proč? Nejen proto, že je to cool.

Zvířata v kanceláři: Studie mluví jasně

Studie publikovaná v roce 2022 v časopise Society & Animals zkoumala, zda má přítomnost zvířat na pracovišti vliv na spokojenost a výkonnost zaměstnanců. Výsledky říkají ANO, čtyřnozí mazlíčci snižují stres, a naopak spoluvytváří pohodovou atmosféru v kanceláři. Za významný se dá považovat i výzkum z oblasti podpory zvířat na pracovišti, který byl proveden v roce 2020. Studie s názvem „The Benefits of Workplace Dog Visitation Programs: A Systematic Review“ byla publikována v časopise International Journal of Environmental Research and Public Health. Cílem této systematické revize bylo zhodnotit výhody návštěv psů na pracovišti a jejich vliv na zaměstnance. Autoři analyzovali více než 70 výstupů publikovaných mezi lety 2000 a 2019, které se tématem zabývaly. Výsledkem je hned několik pozitivních dopadů:

Stres klesá a nálada se zlepšuje: Interakce se psy na pracovišti je spojena se snížením hladiny kortizolu (hormonu stresu) a zvýšením úrovně oxytocinu (hormonu spojeného s pocity lásky a pohody). Laicky bychom řekli, že drbání za uchem uklidňuje. Koho? Všechny.

Zlepšení pracovního prostředí: Přítomnost psů přispívá k vytváření uvolněné a příjemné atmosféry. Zaměstnanci se cítí méně napjatí, a to má pozitivní dopad na pracovní klima a vzájemné vztahy mezi kolegy.

Efektivnější spolupráce a produktivita: Interakce se zvířaty podporuje týmovost, komunikaci a kreativitu. Zaměstnanci se cítí motivovanější a více angažovaní ve své práci.

Zvířata v kanceláři

TIP

I když průkopníky v dog friendly prostředí byly velké firmy a korporace, startupy se nenechaly zahanbit a psi v nich dnes vídáte často. Podívejte se do našeho článku, jaká vlastně je práce ve startupu a jestli by vám seděla.

Zní to růžově. Skoro jakoby zvířata v kanceláři a hlavně psi, byli pro morálku hyper boosterem, ale vždy musí platit zásadní pravidlo: respekt vůči kolegům je na prvním místě a přítomnost mazlíčků má být přínosem, a ne bodem sváru. Pokud tedy nastupujete do firmy, která je podobným praktikám přátelsky nakloněna, měli byste být na zvířata v kanceláři připraveni. Jestliže se jedná o nový, kolektivní nápad, je důležité si už na začátku říct pár pravidel.

Prvně je nutné získat souhlas a zpětnou vazbu od kolegů a zaměstnanců. Každý by měl říct svůj názor na zvířata v kanceláři. Někdo může mít alergie, fobie nebo jiné zdravotní problémy a určitě ho nechcete uprostřed pracovní doby vést oteklého na pohotovost.

Pokud se rozhodnete pro společnou faunu nebo floru, je třeba se domluvit na správné péči a údržbě. To zahrnuje pravidelné zalévání rostlin, uklízení po zvířatech a čištění prostoru, aby nedocházelo k nepořádku nebo zápachu. Stejně tak dodržování hygienických standardů pro zachování zdraví zaměstnanců. Například misky s vodou pro zvířata v kanceláři by měly být pravidelně myty a udržovány v čistotě.

Psi jsou č. 1

Kategorii Zvířata v kanceláři vládnou bezkonkurenčně psi. A co je překvapující, že průkopníky domácích mazlíčků na pracovišti jsou velké firmy. Jmenujme třeba samotný Google, který je známý svou přátelskou politikou vůči zvířatům. V mnoha jejich kancelářích je povoleno přivést si psa do práce. Firma dokonce poskytuje speciální prostor, kde mají hafani přístup k jídlu, vodě a relaxaci. To stejné umožňuje svým zaměstnancům i společnost Amazon. Slavná značka zmrzliny Ben & Jerry’s má pro mazlíčky připravené speciální zóny. Podobně jako online tržiště Etsy, kde věří, že přítomnost zvířat v kanceláři přispívá k pozitivní atmosféře a kreativitě.

V českém prostředí bychom podobný přístup našli u řady větších i menších firem, například Kiwi.com, česká online cestovní agentura, je známá svým pozitivním přístupem ke zvířatům. Zaměstnanci mají možnost přivést si své psy do kanceláře a společnost poskytuje prostor pro jejich pohodlí a zábavu. Dog friendly je i online supermarket Rohlik.cz nebo Česká IT akademie TRV Academy, kde studenti a zaměstnanci mají možnost přinést si své psy do prostor školy a studovat či pracovat v jejich přítomnosti.

Nezapomínejte ani na flóru

Máte v práci květiny? Pokud ne, pak byste to měli změnit. Studie, publikovaná v časopise Journal of Environmental Psychology ukázala, že přítomnost flóry v kanceláři zvyšuje kreativitu a produktivitu zaměstnanců. Květiny přinášejí do prostoru příjemnou atmosféru a zlepšují náladu. Nemusíte pracovat přímo v botanické zahradě, ale rostliny jsou prostě fajn. I v tomto případě je ovšem důležité zvážit hned několik faktorů. Určité druhy mohou mít silný pach, který může být až obtěžující. Jsou to třeba lilie nebo jasmín, ty vypouštějí natolik intenzivní a pronikavou vůni, až to může působit doslova obtěžujícím dojmem. Je proto lepší zvolit rostliny s jemným aroma, nebo úplně bez. Mezi vhodné druhy pro kanceláře patří například orchideje, chryzantémy, sukulentní rostliny nebo bromélie. Tyto rostliny nejenže vypadají krásně, ale jsou snadno udržovatelné a odolné.

Zvířata a rostliny jsou v kanclu, jako dva rozdílní týpci. Hafani působí jako extroverti, co vás neustále baví, povzbuzují a snaží se vylepšit atmosféru. Přítulní kolegové, kteří vás rozesmějí a zvednou náladu.

Na druhou stranu jsou tu rostliny, skryté hrdiny každého prostředí. Jsou krásné a kanceláři vždy zlepšují estetiku prostředí, kvalitu vzduchu, a dokonce snižují stres. Jsou to prostě ti zaměstnanci, co dělají všechnu práci, aniž by si toho někdo všiml.

Společně však mají rostliny i zvířata v kanceláři úžasnou schopnost pozitivně ovlivnit zdraví a pohodu zaměstnanců. Díky nim se zvyšuje produktivita a snižuje míra absencí. Takže ať už jste v týmu zvířat nebo tichých rostlin, všichni společně vytváříte skvělou atmosféru, ve které je radost pracovat.

.

  • Share this post

    Mějte přehled o nejnovějších pozicích a přístup k VIP článkům

    Přihlaste se k odběru čerstvých aktualit, VIP článků a nejnovějších pozic, které vám mohou pomoci nastartovat kariéru.


    Karierio by Frontman

    Frontman pomáhá inovativním firmám růst v těchto oblastech: technologie, zemědělství, development a služby. Propojuje firmy s talenty a talenty se zajímavými pracovními příležitostmi. A to vše začíná právě tady na kariérním portálu Karierio!