Prázdniny za rohem: Kam s dětmi?

Letní prázdniny se blíží, brány vzdělávacích zařízení se brzy zavřou  a je třeba vymyslet, kam s drobotinou, která vyžaduje dohled. Děti mají osm až devět týdnů volna, na nějž připadá pět týdnů dovolené jejich rodičů. Počty nám tady rozhodně nesedí.

A proto otevřete plánovač, udělejte rodinnou poradu a rozběhněte akci “Jak přežít prázdniny a nezbláznit se”. Co je důležité: čas, lidi, peníze. Bude potřeba sladit časový harmonogram mnoha lidí a akcí, přitom finančně nevykrvácet. Jak na to? Chcete se obrátit na nějaké státní instituce či obecní zařízení? Rovnou to pusťte z hlavy. Dostane se vám nejspíš vysvětlení, že na to samozřejmě nejsou peníze, kapacity, prostory nebo něco v tomto duchu. V některých obcích sice částečně fungují školky, ale ne po celé prázdniny a pouze v omezeném režimu. Někdy se dokonce v kraji školky střídají a děti se tak neustále stěhují ze zařízení do zařízení. A mladší školní děti? Ty mají smůlu úplně, respektive jejich rodiče. 

Je jasné, že poradit si budete muset sami. A řešení by mělo zábavné, bezpečné a co nejlevnější. Vskutku tvrdý oříšek. A asi nemá moc smysl tady zmiňovat, že se máte obrátit na babičky. Kdo má totiž hlídací prarodiče, právě vyhrál šťastných deset a nemusí se starat. Ale co ti ostatní? Bezva alternativou k babičkám jsou kamarádi, kteří též mají vlastní děti a řeší ten samý problém. Proč si tedy nezřídit na prázdniny takovou malou uzavřenou skupinu dětí, u nichž se budou kamarádi postupně střídat. Je to levné řešení a pro děti určitě velmi zábavné. Myslete ovšem na to, že kamarád “ve službě” na sebe v tu chvíli bere velkou zodpovědnost, a pokud nemá nervy z ocele a zdravého ducha ve zdravém těle, může to pro něj být poněkud stresující. Pokud se do tohoto podniku přece jen pustíte, je potřeba začít plánovat brzo, lidí, jejichž harmonogram je potřeba sladit, je dost a každý má i další prázdninové aktivity. Užitečný pomocník může být třeba Google kalendář, který si mezi sebou budete sdílet a všichni tak budou moct vidět, jaké mají ostatní plány a kdo má kdy čas na hlídání dětí.

TIP

Využijte prázdniny a dovolenou k tomu, abyste si „vytunili“ vlastní LinkedIn profil. Připravili jsme pro vás pár rad a tipů, které zvládnete během chvíle a mohou na vašeho potenciálního zaměstnavatele udělat dobrý dojem.

V podobném duchu fungují různé zájmové skupiny na facebooku či jiných sociálních sítích. “Socky” dnes spolehlivě splňují funkci inzertních novin, pokud tedy potřebujete chůvu nebo dalšího rodiče, se kterým budete “sdílet” děti, tento zdroj určitě nevynechejte. Poslední možnost, která nestojí skoro nic, je střídavá dovolená rodičů. Z důvodu rodinné pohody a s ohledem na děti je toto řešení vhodné jen nárazově a jen v případě, kdy všechno ostatní selže. Nakonec totiž zjistíte, že z prázdnin, krásného počasí a volna nikdo nic nemá, ani děti, ani vy.  

Všechna ostatní řešení problému s umístěním ratolestí už nějakou tu korunu stojí. Zkušení rodiče vědí, že do dovolenkového rozpočtu je nutné zahrnout právě i tyto položky, často vynásobené počtem dětí v rodině, protože o stovkové částky se rozhodně nejedná. Jaká je tedy nabídka?

Možná máte štěstí a žijete v obci, kde někdo provozuje dětskou skupinu nebo zařízení, které funguje jako školka a zájmové prostředí zároveň. Tato zařízení jsou na rozdíl od klasických školek časově flexibilnější a dětem nabízejí alternativní činnosti, které ve státních školkách často nevidíme. Ale co hlavně, fungují i o prázdninách. Určitě stojí za to se po nějakém takovém zařízení poohlédnout, třeba i v sousední obci, a zkusit tam domluvit prázdninovou docházku. Pokud se vám nedaří nic najít, zkuste oslovit i obecní úřad či radnici, protože na úředních místech musejí mít o těchto aktivitách záznam. 

Pobytové a příměstské tábory jsou další možností, kam umístit své potomky, ale tady je třeba si pohlídat nejen finance, ale i čas. Ale kde hledat, ptáte se. Můžete samozřejmě zkusit Google, klíčové slovo “příměstský” nebo “pobytový tábor” a lokalitu – úspěch zaručen. Také se můžete podívat třeba sem, kde najdete nabídku táborů podle tematiky. Nezapomeňte při tom na logistiku. Příměstské tábory jsou obvykle od osmi nebo devíti ráno do čtyř pěti odpoledne, proto si zvolte takový, který budete mít po cestě z práce nebo poblíž domova. 

Tábory jsou často omezeny věkem dětí a mají obvykle i různou tematiku. Můžete si vybrat podle toho, co vašim dětem sedí, co mají rády. Je libo keramiku? Nebo raději někam do lesa? Možná vaše děti rády tancují… Zkrátka nabídka je opravdu pestrá a vždy něco najdete. Letní tábory i ty příměstské bývají také často zaměstnaneckým benefitem ve firmách nebo součástí zájmových kroužků v kulturních domech, domech dětí a mládeže. Mohou je pořádat i různá pedagogická či zdravotnická pracoviště. Pokud tedy máte v obci nějaké takové zařízení, nezapomeňte se podívat i tam.

Nesmíme zapomenout ani na nejzranitelnější skupinu lidí, a to jsou rodiče samoživitelé. Tyto rodiny se mohou obrátit na stát a žádat o různé jednorázové příspěvky. Víc než stát jsou v tomto ohledu nápomocny různé nadace nebo nevládní organizace, které buď přímo aktivity pro děti pořádají, nebo rodičům poskytují jinou pomoc, ať už ve formě poradenství, nebo přímo pomoc finanční.

.

  • Share this post

    Mějte přehled o nejnovějších pozicích a přístup k VIP článkům

    Přihlaste se k odběru čerstvých aktualit, VIP článků a nejnovějších pozic, které vám mohou pomoci nastartovat kariéru.


    Karierio by Frontman

    Frontman pomáhá inovativním firmám růst v těchto oblastech: technologie, zemědělství, development a služby. Propojuje firmy s talenty a talenty se zajímavými pracovními příležitostmi. A to vše začíná právě tady na kariérním portálu Karierio!