Jaký je život a práce na různých místech Evropy?

předchozím článku jsme vás seznámili s tím, co obnáší život a práce v jiné zemi. Přidali jsme pár odkazů, kde hledat informace, na co se zaměřit ještě před odjezdem a jak vybrat vhodnou destinaci. Vypíchli, na co je dobré se připravit, než se vydáte na nomádskou cestu a dozvěděli se trochu více o tom, jak to chodí na Srí Lance a Zanzibaru.

Nyní si vezmeme do hledáčku Evropu. Proč? Protože náš kontinent je to ideální volbou pro lidi, kteří chtějí žít jinde, poznávat a mít možnost plnohodnotně pracovat. To vše mohou dělat v rámci své komfortní bubliny. V Evropě neřešíte časový posun, kulturní rozdíly nebo odlišné klima. Zároveň můžete cestovat vlastním autem, nebo být zpět v České republice za pár hodin, pokud bude potřeba.

Většina evropských zemí má obecně kvalitní infrastrukturu a vysokorychlostní připojení k internetu. Města nabízí kavárny s rychlým Wi-Fi připojením, coworkingová centra a veřejné knihovny, kde můžete nerušeně pracovat.

Ubytování je možné hledat mnoha způsoby. Airbnb bývalo poměrně spolehlivou a využívanou variantou. Nejdůležitější roli ale vždy hraje poměr ceny a kvality ubytování. A právě kvůli ceně, se stalo oblíbenou variantou vyhledávání přímo na Marketplace, nebo můžete kontaktovat místní skupiny na sociálních sítích, komunity nomádů (například facebookovou skupinu Digitální nomády v Evropě) a hledat ubytování napřímo, bez zprostředkovatele.

Trendem současné doby je House-Sitting, díky kterému můžete bydlet na mnoha místech světa, za minimální náklady. Žijete v domě někoho jiného a zajišťujete péči o dům a domácí mazlíčky. Je to výhodný způsob, jak získat levné nebo bezplatné bydlení. Majitelé nabízejí své domy na kratší i delší pobyty. House-sitting se organizuje prostřednictvím webových platforem a aplikací, které propojují majitele domů s house-sittery.

TIP

Je vám Evropa malá? Nebojte se zkoušet i zámořské destinace. Jen si předtím spočítejte, jestli se vám vyplatí. Třeba takový Zanzibar je sice krásná země, ale svými cenami vás dokáže občas nepříjemně zaskočit.

Jaké evropské země nejvíce lákají a kam se jezdí?

Španělsko nabízí širokou škálu destinací pro digitální nomády. Je libo město či moře? Nebo rovnou kombinaci? Barcelona, Madrid a Malaga jsou oblíbené pro své pláže, kulturu, gastronomii a živou atmosféru.

  • Danča žije a pracuje nedaleko Malagy. „Vybrala jsem si Španělsko pro 300 dní slunka v roce, pohodový život a krásné pláže. Nežijí tu nebezpečná zvířata a nehrozí přírodní katastrofy.“
  • Jak drahý je život ve Španělsku? „Co se týká nájmů a jídla, tak je život v jižním Španělsku levnější než v Čechách. Jídla v restauracích a služby jsou podobně nákladné. S přítelem bydlíme v garsoniéře, s výhledem na moře a náklady máme měsíčně cca 1200 euro se vším všudy.“

Nizozemsko se pyšní jedním z nejrychlejších internetových připojení v Evropě. Poskytovatelé internetových služeb nabízejí široké spektrum rychlostí a vysokou spolehlivost, což je pro digitální nomády zcela ideální. Ubytování můžete hledat například přes Facebookové skupiny jako jsou Expats in Netherlands nebo se zeptat krajanů v Češi v Holandsku.

Estonsko je další zemí, která vyniká svým vysokorychlostním internetem. Tato baltská země je známá díky svým digitálním pokrokem a technologickým inovacím. Estonsko se stalo lídrem v oblasti digitálního zpravodajství a e-služeb a je považováno za jedno z nejvyspělejších digitálních společenství na světě. Je domovem mnoha služeb, které usnadňují práci a život digitálním nomádům. V porovnání s Českou republikou, jsou životní náklady v Estonsku obecně vyšší. Hlavní položky, jako je bydlení, potraviny, služby a doprava jsou v této baltské zemi znatelně nákladnější.

Madeira je portugalský ostrov v Atlantském oceánu, který se stal oblíbeným cílem pro digitální nomády díky své krásné přírodě, příjemnému klimatu a bezpečnosti. Začátek formuláře

  • Jana pracuje jako freelancer v oblasti digitálního marketingu a píše blog o svém životě na Madeiře. Žila a pracovala ve Funchalu. Jano, proč Madeira? „Madeiru jsme vybírali na základě několika kritérií. Zejména nás lákala příroda, hory a moře, počasí je celoročně příjemné. Pořád je to ale Evropa. Domluvíte se tam anglicky a lékařská péče je na evropské úrovni. Taky to není tak daleko, abychom nemohli k rodině do ČR nebo rodina k nám na Madeiru.“
  • Co tě překvapilo? „Určitě infrastruktura. Jako by existoval jen Funchal (a blízké okolí na západě) a pak zbytek. Ale pozitivně mě Madeira překvapila tím, jak jsou tam příjemní lidé.
  • Jaké je internetové připojení? „Internet je úplně v pohodě, bez problémů.“

Chorvatsko se stalo pro digitální nomády zajímavou destinací, a to zejména v posledních letech. Proč? Je blízko, má moře a dá se tam pracovat a žít za stejné náklady jako v Čechách. Zvláště oblíbené jsou destinace jako Dubrovník, Split a Záhřeb, které nabízejí kvalitní zázemí i moře. Na facebookové skupině Digital Nomads Croatia je přes dvanáct tisíc lidí, kteří s vámi budou ochotně sdílet své zkušenosti a kontakty.

Portugalsko láká díky teplému podnebí, pohodovému životnímu stylu a relativně nízkými náklady na život. Ještě před příjezdem se můžete přidat do skupiny lokálních digitálních nomádů a nasbírat potřebné informace.

  • Kristýna žila a pracovala na mnoha místech, a nakonec zakotvila v Portugalsku. Proč? „Měla jsem několik požadavků. Chtěla jsem pevninskou Evropu, vzít si vlastní auto, teplé počasí a moře.“ Jak drahé je žít v Portugalsku? „Celkově levnější než v Česku. Je problém sehnat fajn ubytko na delší dobu. Většinou to vychází tak od 700 euro za dvoupokojový byt. Což je ale stejně méně než v Čechách.“

Rakousko nabízí krásné přírodní scenérie, vysokou kvalitu života a přátelské prostředí. Ale také se připravte na vyšší ceny a existenční náklady. Rakousko je obecně dražší zemí než Česká republika. Ceny za bydlení, potraviny, služby a dopravu jsou v průměru vyšší. Zejména ve Vídni a dalších městech je třeba s tím počítat. Zároveň zde ale najdete mnoho coworkingových prostorů, vysokou kvalitu internetového připojení, dostupná mobilní data a solidní pokrytí.

Zajímá vás tipů na coworkingové prostory ve velkých městech? Například Impact Hub Vienna, Cocreation Loft ve Vídni a CoworkingSalzburg v Salzburgu. Tyto prostory nabízejí moderní vybavení a možnost navázat kontakty s dalšími profesionály.

Evropa bývá vyhledávanou volbou pro nomády, kteří žijí v nějaké evropské zemi. Představuje jistotu infrastruktury a podobných životních podmínek, na které jste zvyklí z domoviny. Zároveň ale poskytne příjemný pocit z jiného prostředí a krajiny.

  • Share this post

    Mějte přehled o nejnovějších pozicích a přístup k VIP článkům

    Přihlaste se k odběru čerstvých aktualit, VIP článků a nejnovějších pozic, které vám mohou pomoci nastartovat kariéru.


    Karierio by Frontman

    Frontman pomáhá inovativním firmám růst v těchto oblastech: technologie, zemědělství, development a služby. Propojuje firmy s talenty a talenty se zajímavými pracovními příležitostmi. A to vše začíná právě tady na kariérním portálu Karierio!