Restart kariery: riziko nebo nová naděje?

„Chtěl bych novou práci, něco jiného, co by mě zase bavilo.“ Touhu po změně pociťuje někdy snad každý z nás, ale jen velmi malé procento lidí překoná strach a obavy a vpluje do neznámých karierních vod. Radikální změna oboru je možná, ale vyžaduje cílevědomost a vůli učit se novým věcem. Zajímá vás, jak na restart kariery v jiném oboru? Pak je tento článek určen právě vám.

V dnešní době už nutně neplatí, že se vyučíte knihkupcem, nastoupíte jako knihkupec a jste celý život knihkupcem. Řada lidí z generace našich rodičů a prarodičů to tak měla, ale současné trendy přejí životním i karierním změnám daleko více.

Kdy vzniká touha po změně? Když už vás současná práce nebaví a nenaplňuje. Pokud přetrváváte na jednom místě dlouhou dobu, touha po změně se nejspíš dostaví i u vás. Některé firmy to vědí a začaly aktivně předcházet vyhoření a odchodu svých zaměstnanců. K tomu jim, mimo jiné, slouží i implementace metody střídání lidí na pracovních pozicích, která se používá k prevenci pracovního vyhoření a označuje se jako „job rotation“. Jedná se o pravidelné přesuny zaměstnanců mezi různými pracovními pozicemi nebo úkoly v rámci organizace. Cílem je snížit monotónnost práce, zvýšit motivaci zaměstnanců a předejít vyhoření. Navíc se ukázalo, že se mohou následně pracovníci lépe zastupovat, pokud mají přehled o práci svých kolegů.

Využijeme tento příklad jako takový „oslí můstek“ a přejdeme k nejjednoduššímu způsobu, jak jednat, pokud cítíte, že už na dané pozici nechcete a nemůžete být. Oslovte současného zaměstnavatele a zajímejte se o možnosti změn v rámci firmy. Zajděte za šéfem, vyložte karty na stůl a řekněte, co dělat nechcete a co naopak ano. Pokud je pro vás setrvávání na daném místě už opravdu nepříjemné a jste pro změnu rozhodnuti, pak je to krok, který pro vás může být jen přínosem. Třeba zjistíte, že v technickém oddělení hledají nového vedoucího a na vaši současnou pozici obchodního zástupce vypíší výběrové řízení. Tím zmizí tlak na výkon, který vás tolik tížil a je spokojenost na všech stranách.

restart kariery

TIP

Plánujete svůj restart kariéry v dohledné době? Klidně svoje důvody uveďte i do motivačního dopisu svému novému zaměstnavateli. Poradíme vám, jak ho napsat co nejlépe.

Můžete ale cítit skutečnou touhu po radikální změně, zavřít za sebou dveře a jít jinam, dál. Zajímáte se o jiný obor? Začala vás přitahovat oblast AI, marketingu, IT nebo čehokoliv jiného, chcete se věnovat novým věcem a učit se. Potom je před vámi daleko složitější cesta. Není nemožná, ale začínáte od nuly, jste na pozici juniora a v rámci výběrových řízení nemusíte být už za jedničku.

Co tedy dělat v takovém případě? Pokud přecházíte do oboru, o který se zajímáte, tak vám jede hnací motůrek na maximum. Máte jasno ve svém cíli a jste ochotni učit se novým věcem a pracovat tvrdě. Například, pokud se rozhodnete změnit směr kariéry a stát se programátorem, začnete se učit programovací jazyky, absolvujete online kurzy a budete tvořit vlastní projekty, abyste krůček po krůčku budovali základ, o který se dá opřít a mohli jste předvést své dovednosti budoucímu zaměstnavateli. Je také možné, že se vám bude štěstí přát, nahromadí se vám projekty a vy nakonec raději zvolíte cestu podnikání, která může být pro řadu lidí kýženým cílem.

Připraveni na restart kariery? Co je dobré udělat hned na začátku: 

  • Pracujte na rozvoji dovedností: Investujte čas a úsilí do učení nových skills, které budou relevantní pro nový pracovní směr. To může zahrnovat školní odbornou přípravu, kurzy nebo samostudium.
  • Uvědomte si, co vás opravdu baví a dává smysl v práci: Prozkoumejte své zájmy, hodnoty a vášně. Zjistěte, kdy se cítíte naplněni, motivováni a jděte za tím.
  • Promyslete si změnu a připravte se na ni: Vytvořte si plán a strategii pro svůj kariérní restart. Zvažte, jaké kroky budete muset podniknout, abyste dosáhli svých cílů.
  • Vytvořte si finanční rezervu, protože to může chvíli trvat, než začnete vydělávat: Finanční stabilita vám umožní provádět změny bez velkého tlaku na okamžité ziskové výsledky a budete mít klid v duši.
  • Používejte zdravý rozum, intuici a přirozenost při rozhodování: Ne všechny změny vám sednou. Důležité je naslouchat svým instinktům a přijímat rozhodnutí, která jsou pro vás příjemná.

Čeho se bojíme? Pojmenujme strašáky.

Na karierní restart není nikdy pozdě. Když máme zájem žít a aktivně se podílet na svém životě, můžeme udělat změnu kdykoliv. „Restart“ znamená začít znovu, spustit nový začátek. Ano, vstupujete do neznámých vod. Ale každá změna otevírá nové příležitosti a vede k rozvoji. Máte strach z nejistoty? Z finanční nestability? Z neúspěchu? Toto všechno jsou naprosto legitimní a pochopitelné obavy. Je přirozené je cítit a pokud máte pocit, že vás strach svírá více, než vás naplňuje radost ze změny, pak ještě nepřišel váš čas.

Každý restart kariery je jedinečný a závisí na individuálních cílech, schopnostech a okolnostech. Je důležité být otevřený novým možnostem a odhodlaný investovat čas a úsilí do svého kariérního rozvoje. Nebojte se změn a hledejte práci, která vás skutečně naplňuje. Kariérní restart může být prvním krokem k šťastnějšímu a smysluplnějšímu životu.

A na závěr krátký příběh Petra, který se rozhodl změnit pracovní obor. Jak to udělal?

Petrův restart kariery: Cesta k novému začátku v oblasti digitálního marketingu

Petr pracoval několik let jako finanční analytik ve velké bankovní instituci. I když měl stabilní a dobře placenou práci, postupem času začal cítit, že ho práce už nebaví, ubíjela ho a v neděli večer mu naskakovala kopřivka. Měl vždy zájem o digitální marketing a online reklamu, a tak se rozhodl pro restart kariery.

Krok 1: Samostudium a rozvoj dovedností

Petr začal investovat čas do samostudia digitálního marketingu. Přihlásil se na online kurzy, které mu pomohly získat základní znalosti a dovednosti v oblasti SEO, PPC reklamy, sociálních médií a analytiky. Trávil večery a víkendy učením se novým dovednostem a tvořením vlastního portfolia projektů.

Krok 2: Změna v zaměstnání

Když Petr byl připravený, začal aktivně hledat novou práci v oblasti digitálního marketingu. Do životopisu zakomponoval své analytické schopnosti a finanční know-how z předchozí praxe, aby ukázal, že má již získané dovednosti, které je možné aplikovat i v nyní. Nakonec byl přijat jako asistent digitálního marketingového manažera v malé marketingové agentuře.

Krok 3: Učení od kolegů

Petr byl v novém zaměstnání junior a hodně se učil. Jeho noví kolegové mu ale pomohli rychle získat praktické zkušenosti v oblasti digitálního marketingu.

Krok 4: Rozvoj kariéry

Netrvalo dlouho a Petr se stal plnohodnotným digitálním marketingovým manažerem. Díky jeho pečlivé přípravě a odhodlání dosáhl úspěchu v novém oboru. Užívá si svou práci a cítí se naplněnější než kdy předtím.

Příklad ukazuje, že restart kariery může být náročný, ale díky osobnímu odhodlání je možné dosáhnout úspěchu v novém oboru, který vás skutečně baví.

  • Share this post

    Mějte přehled o nejnovějších pozicích a přístup k VIP článkům

    Přihlaste se k odběru čerstvých aktualit, VIP článků a nejnovějších pozic, které vám mohou pomoci nastartovat kariéru.


    Karierio by Frontman

    Frontman pomáhá inovativním firmám růst v těchto oblastech: technologie, zemědělství, development a služby. Propojuje firmy s talenty a talenty se zajímavými pracovními příležitostmi. A to vše začíná právě tady na kariérním portálu Karierio!