Motivační dopis: 5 tipů, jak ho napsat lépe

Je v současné, digitální době, stále důležité napsat zajímavý motivační dopis a musíte se s ním vůbec ještě zabývat? Odpověď je ano. Pokud o konkrétní pozici skutečně stojíte, tak se psaní „motiváku“ nevyhnete. Dostanete za něj od náborářů nebo potenciálního zaměstnavatele vždy plusové body k dobru. Přinášíme vám 5 tipů, jak vytvořit ten nejlepší motivační dopis, který zapůsobí na zaměstnavatele a přiblížíte se práci svých snů.

Personalizujte motivační dopis

Jedním z nejčastějších omylů při psaní je použití univerzálního šablonovitého textu. Zaměstnavatelé chtějí vidět, že jste si opravdu dali práci s tím, abyste se seznámili s jejich společností a pracovním místem. Příprava je nedílnou součástí chytlavého textu, takže si dejte na čas a prostudujte danou pozici, podívejte se na podrobnosti o firmě, jak se prezentuje, na aktuální dětí a historii. Zkuste se vyvarovat používání obecných frází a nechte zaznít vlastní hlas, aby váš dopis vypadal autenticky a upoutal pozornost.

Zaměřte se na své jedinečné dovednosti a zkušenosti

Motivační dopis by neměl být pouze opakováním informací z životopisu. Slouží jako jeho doplněk, který umožňuje zdůraznit vaše nejlepší dovednosti a zkušenosti. Vezměte si k sobě ještě jednou náplň pracovního místa, o které usilujete a zaměřte se na schopnosti, které od vás zaměstnavatel požaduje a vy v nich vynikáte. Použijte stejné výrazy jako jsou v inzerátu. Nebojte se pracovat s klíčovými slovy, budete tak mít větší šanci projít prvním screeningovým sítem. O co se jedná? Personalisté vyhledávají v životopisech konkrétní fráze, výrazy nebo kompetence uchazečů. Cílem je z velkého počtu přihlášek rychle filtrovat a vybrat nejvhodnější kandidáty do dalšího kola. Poté se soustřeďte na „něco navíc“, vypíchněte kvality, které vás odlišují od ostatních uchazečů a jsou pro danou pozici klíčové. Uveďte konkrétní příklady a návrhy, jak můžete svůj um uplatnit a aplikovat pro vybranou práci.

 

životopis

TIP

Motivační dopis sám o sobě stačí jen málokdy. Proto jsme se v jednom z předchozích článků zaměřili i na to, jak vám mohou různé nástroje pomoct se životopisem.

 

Příběh jako prostředek zaujetí

Lidský mozek má tendenci lépe si pamatovat příběhy než suchá fakta. Osobnější přístup vyvolává emotivní reakce, a to způsobuje divy, vznikne vazba. Na místě rozhodně není sentimentální výlev o rozpadlé rodině, zůstaňte profesionální. Popište svůj profesní vývoj, jak jste se dostali do současnému bodu, výzvy, které jste překonali a dlouhodobé profesní cíle. Zabrnkáte trochu na city, vytvoříte emocionální spojení s čtenářem a zanecháte silnější dojem.

Dbejte na formální stránku a jazyk

Nepíšete mamince z tábora, ale žádáte o práci. Vždy apelujte na správnou formální stránku dopisu a jazyk. Snažte se vyhnout gramatickým chybám a ujistěte se, že je dopis dobře srozumitelný. Používejte slušný a zdvořilý ton a zvolte adekvátní délku textu – jedna strana je maximum. Váš tón of voice by neměl působit zoufale, ale ani přespříliš sebejistě. Zkuste něco mezi a být co nejvíc přirození, pak to půjde samo.

Vyzkoušejte AIDA model

Správné použití AIDA modelu (Pozornost, Zájem, Přání, Akce) při psaní motivačního dopisu, vám pomůže zajistit strukturovaný a účinný dopis. Je to taková berlička, které se můžete držet, abyste neztratili cestu. Co je AIDA model? Ukážeme si na konkrétním příkladu motivačního dopisu.

Pozornost: Začínáte úvodní odstavec, který má za úkol okamžitě upoutat pozornost čtenáře a ukáže, že jste si dali práci a o firmě i pozici si něco přečetli.

Vážený pane Horáčku,Jsem nadšená z příležitosti napsat tento motivační dopis pro váš prestižní podnik ABC s.r.o. Vaše renomovaná společnost zanechává významnou stopu v oblasti inovací a výzkumu, což je má srdcová záležitost a ráda bych se stala součástí vašeho týmu.

Zájem: Jednotlivé odstavce, ve kterých zdůrazníte své dovednosti, zkušenosti a předpokládané přínosy pro společnost. Použijte konkrétní příklady, čeho jste v minulosti dosáhli. Zaměřte se na fakt, jak vaše schopnosti odpovídají požadavkům pracovní pozice.

Během mého působení v XYZ společnosti jsem vedla tým, který dosáhl 20% nárůstu tržeb za poslední rok díky efektivnímu plánování a strategickým marketingovým kampaním……….

Přání: Zdůrazněte, proč si přejete pracovat pro tuto konkrétní společnost a jakou máte vizi pro vaši budoucí roli. Použijte tento prostor, abyste ukázali nadšení a ambice spojené s nabízeným místem.

Vaše společnost je lídrem v oboru a já věřím, že bych se jako součást marketingového týmu mohla aktivně podílet na rozvoji inovativních produktů a řešení, která pozitivně ovlivní naši společnost a životy lidí.

Akce: V závěrečném odstavci vyzvěte k činu. Požádejte o setkání nebo pohovor, kde byste mohli dále diskutovat o osobním přínosu a roli, kterou byste rádi zaujali v rámci společnosti.

Ráda bych Vás požádala o možnost osobní schůzky, kde bych mohla podrobněji představit své zkušenosti a představy ohledně mé role v týmu společnosti….

 

Motivační dopis stále důležitým nástrojem pro upoutání zaměstnavatele. Správně napsaný text, může být klíčem k úspěšnému pohovoru. Věříme, že vám budou naše tipy k užitku a nezapomeňte, že nejlepší motivační dopis je takový, který odráží vaši osobnost, dovednosti a vášeň pro danou práci.

  • Share this post

    Mějte přehled o nejnovějších pozicích a přístup k VIP článkům

    Přihlaste se k odběru čerstvých aktualit, VIP článků a nejnovějších pozic, které vám mohou pomoci nastartovat kariéru.


    Karierio by Frontman

    Frontman pomáhá inovativním firmám růst v těchto oblastech: technologie, zemědělství, development a služby. Propojuje firmy s talenty a talenty se zajímavými pracovními příležitostmi. A to vše začíná právě tady na kariérním portálu Karierio!