10 důvodů zvýšené fluktuace zaměstnanců

V první řadě bychom měli zmínit, že aktuálně vyšší fluktuace zaměstnanců není jen konkrétním výsledkem nezodpovědného chování jednotlivých firem. Bohužel jde o čím dál častější situaci na nynějším trhu práce. Když se podíváme na důvody, proč lidé mění práci, zjistíme, že existuje celá řada rozhodujících faktorů. Prošli jsme pro vás hned několik článků napříč internetem a zeptali se ve firmách různé velikosti a z různých oborů. Nyní vám přinášíme deset hlavních důvodů, proč zaměstnanci hledají nové pracovní příležitosti:

1. Nízké platy a benefity: Často se stává, že lidé hledají lepší finanční ohodnocení nebo atraktivnější benefitní balíčky, které jim jejich současná práce nenabízí. Studie ukazují, že nízká mzda je jedním z hlavních faktorů, které vedou k fluktuaci zaměstnanců.

2. Nedostatečný kariérní růst: Zaměstnanci v drtivé většině případů touží po možnostech rozvoje a postupu. Pokud ve své současné práci nenalézají příležitosti k rozvoji svých dovedností nebo kariérnímu postupu, začnou hledat alternativy jinde.

3. Nespokojenost s atmosférou v práci: Kvalita pracovního prostředí má zásadní vliv na spokojenost zaměstnanců. Pokud se cítí nedocenění, případně mají konflikty s kolegy nebo nadřízenými, hledají práci tam, kde se budou cítit lépe a s menším množstvím stresu.

4. Nedostatek uznání a motivace: Lidé touží nejen po finančním ocenění za svou práci. Stejně tak chtějí být motivováni, protože v takovém případě mají lepší výsledky oni i firma.  Pokud jim na současné pozici chybí takové ocenění nebo motivace, začnou hledat jiné zaměstnání.

5. Nevyrovnaný work-life balance: Harmonie mezi pracovním a soukromým životem je pro mnoho zaměstnanců klíčová. Pokud jejich současná práce vyžaduje příliš mnoho času nebo ji není možné jakkoliv přizpůsobit jejich potřebám, hledají pozici, kde mají možnost si užít spokojený život i mimo zaměstnání.

6. Neléčený stres a vyhoření: Pokud zaměstnanci musí řešit jeden termín za druhým a nedostanou možnost regenerace, stává se stres závažným problém. Syndrom vyhoření pak vidíme především u lidí, kteří ve své práci přestávají vidět hlubší smysl a ztrácejí jakoukoliv motivaci k jejímu výkonu. To vše vede k hledání nových pracovních příležitostí, třeba u zaměstnavatelů, kteří jako jeden z benefitů nabízí i konzultace s psychology nebo terapeuty.

7. Potřeba změny a nových výzev: Někteří lidé jednoduše touží po změně a nových výzvách. Pokud se ve své současné práci nudí nebo cítí, že už není pro ně dostatečně stimulující, začnou hledat nové příležitosti.

8. Nesoulad s firemní kulturou a hodnotami: Firemní kultura a hodnoty hrají klíčovou roli v tom, jak se zaměstnanci ve firmě cítí. Pokud firma například nemá problém s dodávkami zboží do určitých firem nebo zemí, případně poskytováním služeb ohroženým skupinám obyvatel. To všechno může hrát roli v tom, jak se člověk v práci cítí, případně hledat zaměstnání jinde.

Vše výše uvedené byste neměli rozhodně brát jako definitivní a jediné správně. Důvody, proč lidé mění práci jsou různorodé, nicméně, porozumění těmto důvodům může firmám pomoci vytvořit prostředí, které bude pro zaměstnance atraktivnější a pomůže snížit fluktuaci pracovníků.

U nás na Karieriu pak pečlivě vybíráme, s kým navazujeme spolupráci a jaké firmy na našem webu najdete. Ano, jsou to výhradně takové, ve kterých bychom sami chtěli pracovat. Podívejte se na jejich přehled a třeba právě v něm najdete svou práci snů.

  • Share this post

    Mějte přehled o nejnovějších pozicích a přístup k VIP článkům

    Přihlaste se k odběru čerstvých aktualit, VIP článků a nejnovějších pozic, které vám mohou pomoci nastartovat kariéru.


    Karierio by Frontman

    Frontman pomáhá inovativním firmám růst v těchto oblastech: technologie, zemědělství, development a služby. Propojuje firmy s talenty a talenty se zajímavými pracovními příležitostmi. A to vše začíná právě tady na kariérním portálu Karierio!